Het eerste kunstwerk getiteld ‘Take off’, dat onderdeel is van de Kunstroute Schuytgraaf, verschijnt in de wijk: de uitkijktoren van Rob Voerman wordt op 18 januari geplaatst. Op vrijdag 19 januari wordt het kunstwerk door de Gemeente Arnhem in eigendom genomen, gevolgd door een feestelijke onthulling, waarvoor bewoners van harte zijn uitgenodigd om bij dit speciale moment te zijn.
Rob Voerman
Rob Voerman (1966) reageert op het thema ‘Landschap’, dat de curator van de kunstroute Fleur Junier ziet als een van de kernidentiteiten van de wijk. De kunstenaar wil de fysieke ervaring van het landschap en de natuur met de uitkijktoren benadrukken. Door de ruim vier meter hoge uitkijktoren op de heuvel te plaatsen, kunnen bezoekers via twee ingangen het werk betreden en de wijk via verschillende perspectieven bekijken: een richting naar De Veluwe, de rivier en de stuwwallen, een richting naar Nijmegen en één naar het oosten.
Uitkijktoren
Het onderstel van de uitkijktoren is gemaakt van staal. Het beeld, de opbouw, is van aluminium vervaardigd met ruiten van 10 cm massief glas. Op het dak komt een kleine constructie van aluminium en dik rood plexiglas, waarin zich ledverlichting bevindt dat door een zonnepaneel wordt voorzien van elektriciteit. De ledverlichting zal in de avonduren een zwak pulserend licht uitstralen. Rondom het kunstwerk worden struiken geplant zodat het werk opgaat in het landschap.
Afgedankte materialen
In zijn drie dimensionale werk maakt Rob gebruik van een willekeur aan afgedankte materialen, zoals roestige objecten, stukken hout en karton, plastic en glas. Zijn bouwwerken doen denken aan een primitieve hut, een grot of een machine. Inspiratie haalt hij uit architectuur die nog gebouwd moet worden en in de toekomst kan bestaan. Ook de ruimtevaart inspireert hem. Het is dan ook niet gek dat de werken van Rob daaraan doen denken; gekke, futuristische bouwwerken waarin de functie de vorm kan bepalen. Het kunstwerk ‘Take off’ lijkt op een ruimtemodule dat in Schuytgraaf is geland en over enige tijd weer op zou kunnen stijgen.
Kunstroute
De komende maanden worden ook de kunstwerken van Larissa Esvelt, Keiko Sato, Arash Fakhim en Femke Herregraven in de wijk geplaatst. De kunstroute wordt in het voorjaar van 2024 in haar volledigheid gerealiseerd.
Plaatsing en opening vrijdag 19 januari om 17.00 uur
Het kunstwerk wordt middels een hijskraan op donderdag 18 januari op de locatie geplaatst.
Op vrijdag 19 januari vinden de laatste werkzaamheden aan het kunstwerk plaats en wordt door Plaatsmaken opgeleverd aan de Gemeente Arnhem. De kleinschalige onthulling is op vrijdag 19 januari om 17.00 uur in het bijzijn van de kunstenaar, Gemeente Arnhem, team Plaatsmaken en buurtbewoners. U bent van harte welkom om bij dit bijzondere moment aanwezig te zijn.
Locatie: de ecozone, op de heuvel aan de Metamorfoseallee, ter hoogte van de Orpheusstraat, Schuytgraaf Arnhem.